Vargjet pa mendim

Nga Viron Kona

 

Cikël me epigrame1) nga Viron Kona

1). Epigram: Vjershë e shkurtër, zakonisht satirike, që përmban një mendim të mprehtë e thumbues.

 

Vargjet pa mendim

Vargjet pa mendim:

si trenat,

që bosh venë e vinë…

 

Politikanët

“Të dënuar”,

 si 50 vajzat e Danaut 2),

që, prej mijëra vjetësh,

vozën me ujë nuk po e mbushin dot…

 

2). 50 Vajzat e Danaut. Vajza të mbretit të Egjiptit, Danaut. Me urdhër të babai ato vranë 50 burrat e tyre. Për këtë u dënuan të rinin në Hadë, duke mbushur me ujë gjithë kohën një vozë me fund të shpuar, që s`mbushej kurrë.

 

Fytyra e ligësisë

Kur u largua nga kjo botë la trashëgim,

një sënduk të madh me ar e argjend.

Që ata pas tij t`mos ia harronin zakonin,

brenda sëndukut fshehu dhe një nepërkë.

 

Sundimtari

Fshati e njohu si hajdut pulash,

bankat si vjedhës eurosh e dollarë,

politika  e “vlerësoi” si kameleon e ngjalë,

populli e mallkoi si sundimtarë gjakatar.

 

Spiunët

Si qentë,

nga larg të përgjojnë,

heshtazi të ndjekin pas,

presin çastin dhe kafshojnë.

 

 

Comments

comments