Tag Archives: Tregime Shqiptare

Unë që të merrja gjak në vetull?!

  Tregim  nga   Përparim    Hysi                       Mesviteve ’50-të qeshë nxënës konviktor në pedagogjiken e Elbasanit. Shumica e nxënësve në ato vite qenë konviktorë.Vetëm pak nxënës të jashtëm qenë elbasanas. Për 4-vjet me radhë,me Farudin Sulën qeshë jo vetëm

SFIDA E NJË PËRKTHYESI … adoleshent

Nga SOTIR ATHANASI         ( Nga cikli: STADI ”XHA GORJO” ose: “PRELUD I BRAKTISJES) (Gruan e moshuar, sapo mbërriti në spital nga azili, e shpunë menjëherë në reanimacion. Në çastin e fundit erdhi edhe djali i saj

Petro “tregtari” dhe Hamza “Babaxhani”

Nga Përparim Hysi   Atë vit ftonjtë u bënë shumë dhe, ngaqë tregu për t’i shitur qe aq larg,sa uk ia vlente barra qeranë, u vendos që të shiteshin aty, tek lëmi i fshatit ( qe goxha,

ARRATISJA GJATË NJË NDESHJEJE FUTOLLI

Ndodhi gazmore, nga Skifter Këlliçi   Në verë të vitit 2002 po udhëtoja me avion nga Bostoni në Tiranë. Për herë të parë që nga marsi i vitit 1999, kur së bashku me familjen isha vendosur në

E fshehta e princeshës Donikë…

Tregim nga Viron Kona                                               “Dhëndëri si dielli ndriste,                                               Edhe nuseja që prunë,                                               Porsi hëna vetëtinte…”,                                                                      Naim Frashëri   1. Sapo zbritën nga anija, ata ngarkuan bagazhet në tri karroca dhe u nisën

Harkëtari i Skënderbeut

Tregim nga Viron Kona       Gjatë rrethimit të parë të Krujës1), një harkëtar krutan, i propozoi Skënderbeut që të futej fshehurazi gjatë natës në kampin armik, t`i vinte zjarrin disa çadrave të pashallarëve dhe të

ÇUKA dhe KËRRUTA

Tregim nga Përparim Hysi   Dhëntë që fëmijërisë i kam patur dobësi. I kam dashur ato dhe, deri sa dola mësues, asnjëherë nuk e lëshova kërrabën  nga dora. Çfarë nuk bëja për to? Zarare që nuk numëroheshin,duke

Aksidenti

Nga Viron Kona -tregim- 1. Më në fund m`u plotësua kërkesa që të transferohesha në një shkollë tjetër. Përsëri në fshat, por kësaj here më pranë familjes. Deri atëherë kisha punuar në dy shkolla të tjera fshati

Thuajani këngës, çuna!

Nga Përparim Hysi   Qe kështu, si dalë pa dalë prilli, kur mëngjesi më gjeti në këtë fshat ku shkela për herë të parë. Ky fshat është pak larg qytetit dhe,si për të shkurtuar rrugën, natën e

Hunda

Tregim nga Viron Kona   1. Mësuesi ynë i matematikës i klasës së gjashtë kishte një zakon të çuditshëm. Kur të kapte të papërgatitur, pa detyra apo kur bëje ndonjë prapësi, ai kërkonte që t`i afroheshe pranë