Tag Archives: Përparim Hysi

LETËR ESENINIT

Cikël me poezi lirike nga Përparim Hysi   1.Letër   ESENINIT! Të mahniti SHAGANEJA, o i bukuri ESENIN! Shih si është SHABANEJA! Ah, ta shihje, miku im! Ti e gjete SHAGANENË, në një klub, në çajhane Unë e

Mos u bjerë qenëve!

  Kujtimit të piktorit JANI  DUMI (tregim) Nga Përparim   Hysi        Unë,së pari, e njoha JANI DUMIN , kur erdhi në shtëpinë tonë, në MBROSTAR-URA të FIERIT. E solli vëllai im, i madh,QAZIMI. Vëllai punonte

Shakaxhiu ?!

 “Ha-ha bëjnë krushqit       Ha-ha dhe nusja”                  Popullore    (tregim) Nga   Përparim   Hysi   Ky, shakaxhiu, jam unë. Jam apo nuk jam shakaxhi, është si ajo”batuta” shekspirjane

Kur ia bën të”keqen” vetes

Nga Përparim Hysi   Ndodh, ndonjëherë, që,papritur e  pakujtuar, ia bën të keqen vetes. Pse  ka ndodhur kështu, pa ka lindur ajo shprehja: ” Mori sëpatën dhe preu këmbët e tij”. Kur them kështu, dua që t’ju

Unë që të merrja gjak në vetull?!

  Tregim  nga   Përparim    Hysi                       Mesviteve ’50-të qeshë nxënës konviktor në pedagogjiken e Elbasanit. Shumica e nxënësve në ato vite qenë konviktorë.Vetëm pak nxënës të jashtëm qenë elbasanas. Për 4-vjet me radhë,me Farudin Sulën qeshë jo vetëm

Petro “tregtari” dhe Hamza “Babaxhani”

Nga Përparim Hysi   Atë vit ftonjtë u bënë shumë dhe, ngaqë tregu për t’i shitur qe aq larg,sa uk ia vlente barra qeranë, u vendos që të shiteshin aty, tek lëmi i fshatit ( qe goxha,

ÇUKA dhe KËRRUTA

Tregim nga Përparim Hysi   Dhëntë që fëmijërisë i kam patur dobësi. I kam dashur ato dhe, deri sa dola mësues, asnjëherë nuk e lëshova kërrabën  nga dora. Çfarë nuk bëja për to? Zarare që nuk numëroheshin,duke

Një cikël me poezi lirike

Nga Përparim Hysi   1. Si  Penelopa   Në “avlëmendin” e madh të poezisë Si Penelopa unë zë e thur “qilima” Këtë “zeje” kam filluar,tash, pleqërisë Se, kur duhej, nuk ia bëra dot prima,   Se atëherë,

Ëndrrat që morën “peng” Poeten ELIDA PRIFTI

Ese nga Përparim Hysi    Më së fundi,poetja  ELIDA  PRIFTI, ia doli të dalë me vëllimin e dytë poetik “Më morën ëndrrat”. Sa vë re, pas një leximi thelbësor, ky vëllim krahasuar me librin e saj të

Thuajani këngës, çuna!

Nga Përparim Hysi   Qe kështu, si dalë pa dalë prilli, kur mëngjesi më gjeti në këtë fshat ku shkela për herë të parë. Ky fshat është pak larg qytetit dhe,si për të shkurtuar rrugën, natën e