Tag Archives: Albert HABAZAJ

Shkrimtarja e mirënjohur shqiptare nga Vlora,“Mjeshtre e Madhe e Penës”, Vilhelme Vrana Haxhiraj, Anëtare e re e Akademisë Shqiptare Amerikane të Shkencave dhe Arteve me seli në New York

Më 30 tetor 2018 shkrimtarja Vilhelme Vrana Haxhiraj u pranua anëtarja më e re e Akademisë Shqiptare Amerikane të Shkencave dhe Arteve me seli në Nev York, me të drejta të plota si Akademike, me këtë motivacion:

NËN DRITAT E KUJTESËS*

Nga Albert HABAZAJ   Nuk na ndodh shpesh që të kemi në dorë një tekst të veçantë, shumë interesant e unik në llojin e vet. Libri “Ekzibicionisti i Velçës” ka për autor qytetarin e thjeshtë e me

POETI I MIRËNJOHUR IKU ME GUXIMIN E HESHTJES

FATOS ARAPI, EMËR I LARTË, NJË NGA ETËRIT E POEZISË BASHKËKOHORE SHQIPE Nga MSc. Albert HABAZAJ Poeti Fatos Arapi (1929-2018) iku me guximin e heshtjes, të lundrojë mes yjesh, me ecjen e dritës që s’ndalet … Iku

TREVLLAZRO, GJERDAN ULLIRI*

 Nga Albert HABAZAJ   Thëllëz’ e bukur e fushës, A shqipe në fluturime, A gjerdan ulliri gushës, Trevllazro, vendlindja ime! Gjysh, stërgjyshi – buk’ e ardhur, Si fshatin tim nuk kam parë, Lavdi kush na e ka

Mendime për librin me poezi  “Dhëmbin degët e shqyera”

Mendime për librin me poezi  “Dhëmbin degët e shqyera” të poetit, prozatorit, publicistit  e studiuesit në fushën e  etnologjisë dhe antropologjisë, Albert  Habazaj.    Nga docent ODISE ÇAÇI Të shkruash për poezinë e Albert Habazaj duhet në radhë

LUFTA E VLORËS, 1920 NË HISTORINË KOMBËTARE DHE NË KËNGËN E POPULLIT

Një këndvështrim i ri për epopenë e Njëzetës (29 maj-3 shator 1920) “Lufta e Vlorës-Historia në Epikën historike”, studim monografik i autorit Albert Habazaj përgatiti Vangjel SAKO, gazetar Lufta e Vlorës, 1920 është ngjarje historike e rëndësisë

Jorgo Bulo – Naimologu me Penë të Argjendtë

Akademiku zagorit si Magjistar i fjalës së mençur Nga MSc. Albert HABAZAJ   Jorgo Bulo (27.04.1939-26.11.2015). Zagoriti i madh nga Sheperi, akademik Jorgo Bulo ka ikur por ai është me ne, me emrin e tij gjithëpërmasor, me veprën

ADEM ZAPLLUZHA, ARUSHA E BJESHKËVE POETIKE

Poezi e prodhuar nga hidrocentrali i shpirtit të Adem Zaplluzhës   Parathënie e vëllimit poetik “Ti mundesh nëse do” e poetit kosovar Adem Zaplluzha   Nga MSc. Albert HABAZAJ, poet, studiues Edhe pse deri në këto çaste

Përse shkruan bariu i maleve të Gumenicës Nuredin Veshaj?

Nga Albert HABAZAJ Edhe pse nuk përbën lajm… Para se të shprehemi se përse shkruan bariu i maleve të Gumenicës Nuredin Veshaj, dëshiroj të spjegoj shkurt, unë përse e bëj këtë shkrim për këtë njeri krejt të

QAZIM KOKOSHI FIRMËTAR I DEKLARATËS SË PAVARËSISË KOMBËTARE NË NJË STUDIM TË ENVER MEMISHAJ

Për aktivitetin e tij  në shërbim të atdheut Qazim Kokoshi u dënua tre herë me vdekje, nga Otomanët në vitin 1908, nga italianët në vitin 1920 dhe nga Ahmet Zogu në vitin 1932. Nga Msc. Albert Habazaj