Monthly Archives: March 2018

DEMË ALI POZHARI I PARI I NACIONALISTËVE TË DUKAGJINIT

Nga Idriz Zeqiraj Demë Ali Pozhari u lind më 1905, në fshatin Pozhar të Deçanit. Arsimin fillestar e bëri në Kosovë, ndërsa Gjimnazin Jezuit e vazhdoi në Shkodër. Historia e Familjes Pozhari daton që prej tre shekujsh.

Fuqizimi i femrës, kërkesë e kohës

New York, Mars, 2018  Duke qenë se mikpritja është virtyt i shqiptarit, reflektohet edhe larg atdheut. Një derë e hapur kurdoherë për vajzat dhe gratë shqiptare në New York është ndier edhe nga Konsullata e Kosovës, konkretisht nga Ambasadorja Zj, Teuta

NJE LIBER ME KENGE, HIMNE E MARSHE “TE NDALUARA”

Rreth librit të Enver Lepenicës “Himne, këngë dhe marshe patriotike të Ballit Kombëtar”, botuar nga Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave të Komunizmit   Nga Petrit Derraj – Smokthina Instituti i Studimit të Krimeve dhe Pasojave

ARTISTI I MADH KOMIK LEKA KRUTA

Në 7 vjetorin e vdekjes Nga Luan Çipi Nuk mund të rrija pa shkruar për Leka Krutën, artistin e madh komik të Estradës së Vlorës, padyshim personalitetin më të shquar në veprimtarinë artistike e kulturore të qytetit

Në kujtim të një dashurie hyjnore…një buqetë orkidesh me aromë Shqipërie

Nga Vilhelme Vrana Haxhiraj                                                                                 – koment-                                                                                                                          “Legjendë…,apo e vërteta e një dashurie hyjnore!”    “Legjendë…, apo e vërteta e një dashurie hyjnore!”-është titulli i novelës sime të re, që sapo u botua nga Sh

1 PRILL 2018 Shqiptarve në Botë Ju urojmë: Per shumë mot Pashkët!

Nga Fritz Radovani   25 PRILL 1993: PAPA GJON PALI II, PERBALLË GJERGJ KASTRIOTIT SKENDERBEUT NË TIRANË, KA THANË: “AJO QË KA NGJA NË SHQIPNI TË DASHTUN VLLAZEN E MOTRA, NUK ASHT PA KURRË NË HISTORINË E

Shoqata e ish ushtarakëve që përkujtoi 73- Vjetorin e shkollës së mesme ushtarake “Skënderbej”

Nga Keze Kozeta Zylo   Në mjediset e Sheraton Brooklyn, New York Hotel, Shoqata Shqiptaro Amerikane e ish Ushtarakeve “Skënderbej” u mblodh për të përkujtuar me nderime 73 vjetorin e shkollës së mesme ushtarake “Skënderbej”.  Familjet e

Mosmirënjohja

   “Mosmirënjohja është më e liga e poshtërsive”                  Imanuel   KANT                      Tregim (sipas tim vëllai,QAZIM   HYSIT)   Nga   Përparim   

SOFRA POETIKE BORÅS 2018

PËR TË SHTATËN HERË MË RADHË MË 31 MARS 2018 “SOFRA POETIKE BORÅS 2018” NDËR FESTIVALET MË TË MËDHA TË POEZISË NË BORÅS ME MBI 150 PJESËMARRËS DHE MYSAFIRË TJERË Nga Sokol Demaku Në organizim të Qendres

Në promovimin e Monografisë “Fshati i Vrarë” të autorëve Limani dhe Krasniqi, prezantuan edhe personalitete të larta të kantonit të Gjenevës

Nga Arif Ejupi   Universiteti Popullor Shqiptar i Gjenevës,gjatë këtij muaj ka zhvilluar me dhjetra atkivitete nga fusha e kulturës dhe integrimit. Vargut të këtyre ngjarjeve të rëndësishme kulturore dhe historike i është shtuar edhe promovimi i