BASHKËATDHETARËT NGA KURBETI NË ZVICËR NDIHMOJNË NGRITJEN E MEMORIALIT Dr. IBRAHIM RUGOVA NË MALAJ TË RUGOVËES NË KOSOVË

Abas Fejzullahi TSh

Nga Abas Fejzullahi

 

          Bashkëatdhetarët në Zvicër, për Memorialin e Dr. IBRAHIM RUGOVËS në fshatin Malaj në Rugovë bashkia e Pejës në Kosovë, prej datës 2018-04-01 deri më 2018-05-05  grumbulluan 47970 Franga Zvicërane dhe 1250 Euro.

         Realitet i hidhur nga përditshmëria në Kosovë:

         Nga rrjedhat e përditshmërisë në Kosovën hallemadhe, janë dëshmuar shumë gjëra që s’po shkojnë në rregull për shkak të qeverisjesë së keqe nga pushtat dhe pushtshtetarët vendore në të gjitha nivelet.

       Kësaj rradhe qëllimi kryesor i këtij shkrimi është të përmenden sipërfaqësisht vetem disa qëndrime dhe veprime dhelpërake lidhur me emërin dhe veprën e kryetarit të parë dhe historik të Kosovës Dr. Ibrahim Rugova, në veçanti pas ndarjes nga nga jeta dhe kalimit në amshim dhe përjetësi.

          Dr.Ibrahim Rugova, s’lëshohet nga goja sidomos në fushata parazgjedhore, për të fituar vota, për të zënë ndonjë pozit a pushtet të synuar për përfitimet që i parashikojn, sepse janë të sigurtë se edhe nga varri Rugova ju ka siguruar përherë mbi 80% të votave, tue u thirrur e përbetuar në emërin e tij dhe filozofin Rugoviane (tue premtua e mashtrua votuesit), se për ndryshe ishin katandisur siç u katandisën në zgjedhjet e fundit..!

           Një dëshmi lidhur me Kërkesën e fshatit Malaj për ngritjen e një Memoriali për Rugovën, para  disa vitesh, ku me rastin e përurimit të gurthemelit në Malaj të Rugovës, ngrënë e pinë deri sa u frynë, thuren fjalë e lavde për veten e tyre se janë për Rugovën dhe janë Rugovistë të përbetuar, por e vërteta doli ndryshe, gjithë ato që i premtuan, ra lakmia dhe i harruan..!

          Ndërsa bashkëatdhetarët në kurbet, si në Zvicër e gjetiu, kanë qenë dhe janë pa hile, pa dredhi, për t‘i ndihmuar gjithnjë Kosovës me shumë halle, të ngarkuara nga pushtshtetarët vendor, po edhe në të kaluarën për lirin dhe luftën e saj kanë dhënë ndimesën e tyre të pazëvendsueshme dhe shumë të çmuar në vazhdimsi dhe sot e kësaj dite mbajnë gjallë nevojtaret e për fatin e keq edhe pushtshtetarët, që përmes ligjeve dhe veprimeve i vjelin dhe i mjelin sa herë të shkojnë në atdhe..!

         Tani edhe për Memorialin e Dr. Ibrahim Rugovës,sipas Kërkesës së Këshillit nismëtar të fshatit Malaj në Rugovë dëshmuan se dashurinë ndaj atdheut dhe kryetarit të parë dhe historik të Kosovës Dr. Ibrahim Rugova e kanë pasur e kanë me ndershmëri dhe përgjegjësi njerëzore e kombëtare.

          Në fund të muajt Bleror(Prill) më, 2018-4-31, në klubin Dardania në Zofingen të Zvicrës, kryetari i SHHK ”SALI ÇEKAJ” në Zvicër, Saim Tahiraj, organizoj një tubim me anëtarët e shoqatës dhe veprimtarë tjerë në Zvicër.

          Organizatori i njoftoj të pranishmit me Kërkesën që Këshilli nismëtar i fshatit Malaj të Rugovës bashkia e Pejës, ju ka drejtuar Shoqatës për ndihmë me mjete për ndërtimin e Memorialit Dr.IBRAHIM RUGOVA në fshatin Malaj të Rugovës. Pasi dha të gjitha shpjegimet e duhura lidhur me veprimtarin e shoqatës sipas Statutit, paraqiti para pjesëmarësve iden për themelimin e një nënkëshilli për Zvicër, në bazë të autorizimit të Këshillit nismëtar të Fshatit Malaj të Rugovës nga Kosova, për të vepruar në Zvicër për grumbullimin e mjeteve për të ndihmuar jetësimin e ngritjes së Memorialit Dr. Ibrahim Rugova në fshatin Malaj të Rugovës.

           Të pranishmit në tubim e përkrahën këtë ide.

           Pjesëmarrësit në tubim miratuan kërkesën për themelimin e nënkëshillit për Zvicër në këtë përbërje:

Ismet Shala, Daut Hakaj, Lush Mulaj, Hamzë Morina, Xhemajl Haxhiu, Abas Fejzullahu, Muhamet Lekaj, Sefedin Fetahu, Skender Tolaj, Sali Sopi, Dinë Gashi, Besim Lokaj, Refki Kryeziu, Qamil Çekaj, Bardhec Bibaj, Ismet Krasniqi, Gzim Hadergjonaj, Fadil Tolaj, Osman Lajçi, Bislim Hoxha, Hysen Hulaj, Ali Dreshaj, Shaban Morina, Gani Ahmetaj, Rifat Nikçi,Sabedin Bajrami, Rexhep Karakushi, Cenë Sukaj, Avdi Dreshaj, Halil Shabanaj, Sadik Sadikaj, sipas kantoneve me mundësi zgjërimi në të gjitha kantonet Zvicërane ku ka mundësi.

          Pas veprimtarisë së përfaqësuesëve të nënkëshillit në terren organizatori Saim Tahiraj, thirri mbledhjen e rradhës në muajn Lulëzor(Maj) më, 2018-05-05  në klubin Dardania në Zofingen me këtë rend dite:

  1. Njoftimi me të dhënat nga terreni për grumbullimin e mjeteve

  2. Nxjerrja e perfundimeve.

  3.  

           Deri më datën 2018-05-05 nga terreni janë grumbulluar 47970 Franga Zvicërane dhe 1250 Euro, ku sipas regjistrit dëshmohet shuma e dhënë e secilit me emër e mbiemër  që përfshin 352 veta.

          Në mbledhje u vendos që grumbullimi i mjeteve të vazhdon deri më datën 2018-05-26, ku përfundimisht përfundon grumbullimi i mjeteve në Zvicër dhe nënkëshilli s’mban asnjë përgjegjësi pas kësaj date nëse dikush grumbullon mjete dhe nëse vërtetohet një veprim i tillë, lajmërohet tek organet përgjegjëse të Zvicrës, pasi që nënkëshilli i autorizuar më s’ka të drejtë veprimi, ekzistojnë vetëm komisionet përgjegjëse për mbikqyrjen e mjeteve të grumbulluara ku dhe si përdoren.

  • Nxjerrja e perfundimeve.

           Tre përfaqësuesit e nënkëshillit: Ismet Shala, Bek Osmanaj dhe Rasim Gashi, janë përgjegjës për shpenzimet e mjeteve të grumbulluara si në vijim:

  1. Për çdo pagesë që bëhet për çfardo pune të kryer lidhur me Memorialin, që ka të bëjë me materialin e blerë të dëshmohet me Fletëpagesë dhe të tre anëtarët e autorizuar të hulumtojnë e vërtetojnë lartësinë e çmimeve në dy tri vende, pastaj të bëjnë pagesen ku përcaktohen.

  2. Secili anëtarë i nënkëshillit duhet të ketë nga një kopje të Fletëdëshmisë dhe një kopje duhet sjellur tek kemisioni i nënkëshillit dhe arkëtari Lush Mulaj në Zvicër.

  3. Përgjegjës për mbikqyrjen e mjeteve të shpenzuara janë tre anëtarët e komisionit Ismet Shala, Bek Osmanaj dhe Rasim Gashi, para komisionit të nënkëshillit në nivel të Zvicrës dhe arkëtarit Lush Mulaj.

Pamje nga takimi i nënkëshillit sipas kantoneve më 2018-05-05 në klubin Dardania në Zofingen

        Në vijim regjistri si dëshmi për  mjetet e grumbulluara brenda një muaj në Zvicër.

       Vërejtje plotësuese:

       Gjat shkrimit të emërave mundet me qenë ndonjë gabim për shkak të shkrimit të pa lexueshëm në regjistrat e plotësuar me shkrim. Secili mund të paraqet vërejtjen për vete që të bëhet përmirsimi.

REGJISTRI I TË DHËNAVE PËR MJETET E GRUMBULLUARA NË ZVICËER PËR NGRITJEN E MEMORIALIT TË Dr.IBRAHIM RUGOVËS NË FSHATIN  MALAJ TË RUGOVËES
Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E
1 Shoqata   SALI  ÇEKAJ    2000 Fr. 51 Xhevat             Balaj    1200 Fr.
2 Nëndega LDK Wilisau    1000 ** 52 Halit                 Zenelaj      100 **
3 Ali               Zukaj         50 53 Fatmir             Shala      100
4 Sali             Zukaj         50 54 Fadil                  Kelmendi         50
5 Smajl         Sadikaj      100 55 Jeton                 Rexhepi         30
6 Lush         Mulaj      100 56 Nexhat             Balaj      150
7 Kujtim       Shala      100 57 Xhavit               Zogaj      200
8 Kreshnik   Shala      100 58 Maxhun           Tahirukaj      100
9 Kushtrim   Shala      100 59 Xhavit               Mulaj      100
10 Daut           Hakaj      200 60 Nezir                 Hulaj        50 Eu
11 Xhafer   Racaj  (Rejzen)    1000 61 Mehmedi          Ramazan      100
12 AGA             Rejzen      100 62 Januz                 Nivokazi      100
13 Enver         Krrapi      100 63 Haxhi                 Kastrati      100
14 Rifat           Nikqi      100 64 Beqir Albert     Iberdemaj      100
15 Gani           Ahmetaj      100 65 Nezir                 Alimausaj      100
16 Demush       Januzaj      100 66 Miftar                 Kryeziu      100
17 Astrit         Rrustemaj      100 67 Tahir                   Hasanaj      100
18 Artan         Rrustemaj      100 68 Rexhep   (S)       Mulaj      100
19 Asmon         Krasniqi      200 69 Kreshnik           Mulaj      100
20 Ali               Demaj      100 70 Izet           (M)      Mulaj        50
21 Fadil           Sumaj      100 71 Bajram               Mulaj      100
22 Xhavit       Hasanramaj      100 72 Nezir                   Mulaj      100
23 Haxhi         Shala      100 73 Halit                     Mulaj      100
24 Imer           Shala        50 74 Fazli         (B)        Mulaj        50
25 Met            Shala      100 75 Avdi         (B)        Mulaj        50
26 Jashar       Shoshi      100 76 Mehmet (S)       Mulaj      100
27 Ali               Zeqiri      200 77 Enver       (M)       Mulaj      100
28 Sami           Sadikaj        50 78 Sali         (R)        Mulaj      100
29 Dervish       Kurtaj      150 79 Naim       (Xh)      Mulaj        50
30 Gani           Osmanaj      100 80 Mustaf                 Shabani        50 Eu
31 Metë           Balaj      100 81 Mustaf     (H)       Mulaj      100
32 Gazmend     Idrizi      100 82 Qaush                 Zekaj      100
33 Halim         Ajeti      100 83 Adem             Hasanmetaj      100
34 Arsim         Kuqi      100 84 Azdren           Idrizaj      100
35 Berat         Haxhaj      150 85 Shehat             Zahiri        50
36 Faruk         Ukhaxhaj      150 86 Isa                     Rexhaj      100
37 Riza           Mehmedi        50 87 Sadik               Gashi      200
38 Rasim         Sadikaj      100 88 Arben               Berisha      100
39 Idriz           Mavraj        50 89 Zeqir                 Ukaj      200
40 Zhuj           Mulaj      100 90 Arsim               Mulaj        50
41 Valon         Hakaj      500 91 Ali                       Shala      100
42 Ashim         Sadriaj      100 92 Misin                 Gashi      100
43 Brahim       Neziraj      100 93 Hamez             Fejza      100
44 Sali             Mulaj      100 94 Krist                 Bushaj      100
45 Vehbi         Shala      100 95 Palush               Bekaj      100
46 Osman         Shala      100 96 Violeta       (L)    Bekaj      100
47 Mus             Tahirukaj      100 97 Xhafer               Balaj      100 Eu
48 Rentalux      200 98 Sokol                 Halili      100 Eu
49 Afrim           Mehmedi      100 99 Demë                 Qetaj      500 Eu
50 Afrim           Gashi        50 100 Selmanaj     Muharrem (K)      100 Eu

 

Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E
101 Sami             Tahiraj      200 Fr. 151 Mehmet           Kurti      100 Fr.
102 Naim              Dervishaj      100 ** 152 Arben               Geci      500
103 Amrush         Avdimetaj        50 Eu 153 Zef                      Krasniqi      100
104 Burim         Kamberi        50 154 Alban               Gjibegji        50
105 Naim           Budakova        50 155 Martin             Nrecaj      100
106 Skënder       Budakova        50 156 Argjend           Ademi      100
107 Sylejman     Kollçaku      100 Eu 157 Faruk               Tolaj      100
108 Zymer          Tahiraj      100 158 Gëzim           Hadergjonaj      100
109 Saim            Tahiraj      100 159 Shkelqim     Ramosaj        50
110 Nexhmi        Ademi      100 160 Daut               Ramosaj        50
111 Sahit            Berisha      100 161 Sadri             Halitaj        20
112 Efaim           Mehmeti        50 162 Vebi               Gashi        20
113 Demush       Mehmetaj      100 Eu 163 Besim           Tupani        50
114 Islam           Sadiki      100 164 Taulant         Aliaj        20
115 Abas             Fejzullahi      100 165 Bekim             Aliaj        20
116 Christina Z. Fejzullahi      100 166 Nuhi               Jashari      100
117 Ahmet         Xhigoli      100 167 Shefket           Sadriu        50
118 Nezir           Loki      100 168 Skender         Dullahi        50
119 Agim           Gerbavci      500 169 Arben             Rrustemi      100
120 Lorik           Gerbavci      100 170 Burim             Isufi      100
121 Bashkim       Bala        50 171 Esat                 Gashi        50
122 Bujar           Bajraktari      200 172 Xhevdet       Haderxhonaj        50
123 Arsim           Iseni      100 173 Korab         Haderxhonaj        50
124 Naser           Sadriu      100 174 Mahir               Tolaj      100
125 Elez             Haxhiu      100 175 Ismet               Tolaj      100
126 Nazmi         Berisha        50 176 Abedin             Tolaj        50
127 Hamëz         Morina      100 177 Minir         K     Lokaj      100
128 Artan           Morina      100 178 Agron         A     Tolaj      100
129 Naim           Asllani        50 179 Vezir                 Sylejmani      400
130 Haki             Shala        50 180 Nezir                  Sylejmani      300
131 Haxhi         Bajrami        50 181 Selman             Sylejmani      300
132 Xhemajl       Haxhiu      200 182 Xhevat             Aliu      100
133 Afrim           Tafaj        50 183 Shefki               Ndreca     100
134 Hamdi       Rrustemaj      100 184 Rexhë               Shala      100
135 Fadil           Çetaj      100 185 Osman             Bytyqi      100
136 Besim             Lokaj      200 186 Xhemail           Sejdiu      100
137 Muharrem     Shabani      100 187 Mehdi               Perteshi        70 Eu
138 Sylejman     Osmani      200 188 Shaban             Morina      500
139 Vlora             Osmani      100 189 Selim                 Halaj      100
140 Albert           Pergjegjaj      200 190 Cat                     Morina      100
141 Gani               Hulaj      200 191 Ramë               Morina      100
142 Hajdar           Krekaj      100 192 Mustaf             Berisha      100
143 Ali                 Etëhemi      200 193 Jahë                   Loshi        50
144 Haxhi           Selmani      200 194 Ali                     Dreshaj      100
145 Lush             Deda        50 195 Zenel               Mehmeti        20
146 Filip             Bullakaj      200 196 Nazmi               Mehmeti        50
147 Shemsedin Ahmetaj      100 197 Sadri                 Gaxherri      100
148 Fejzë             Qunaj        50 198 Xhafer             Sadrija        50
149 Valzon         Krasniqi        50 199 Xhemë             Osdautaj      100
150 Kreshnik     Shabani      100 200 Arben               Fetahu        20

 

Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E
201 Skender         Osdautaj      100 251 Sali                 Sopi      300
202 Ajet                 Rambaja        10 252 Din                 Gashi      100
203 Burim             Mushgaj      100 253 Sadri               Gashi        50
204 Nezir             Mehmetaj        50 254 Mahmut         Gashi      100
205 Gashi             Avdullah        50 255 Martin           Krasniqi      200
206 Ragip             Thaqi      200 256 Haxhi             Alimusaj      400
207 Mergim         Thaqi        50 257 Mustaf           Shala      100
208 Binak             Thaqi        50 258 Avni               Balaj      100
209 Canë               Samajlaj      100 259 Bashkim       Alaj        50
210 Fatmir         Ramabaja        20 260 Riza               Tolaj        50
211 Naser          Ramabaja        50 261 Skender       Tolaj      100
212 Faik               Bytyqi        20 262 Sefedin         Fetahaj      150
213 Arsim             Sofra        50 263 Muhamet       Lekaj      150
214 Hysni             Shabanaj      100 264 Nexhat         Osmani      200
215 Salih               Alimehaj      100 265 Esat               Osmani      100
216 Demë             Zukaj        50 266 Agustin       Berisha      100
217 Basri             Beslimi        50 267 Ramadan       Thaqi      100
218 Dervish         Tolaj      100 268 Vesel             Vishaj        50
219 Bujar             Memaj        50 269 Izmit             Borova        50
220 Bujar             Mulliqaj        20 270 Tush             Krasniqi        50
221 Xhevat           Thaçi      100 271 Gjon             Memeti        50
222 Salih               Sadikaj      200 272 Qamil           Çekaj      200
223 Sahit               Kuçi        50 273 Sefedin       Vokshi      200
224 Ram               Syla        20 274 Sallah           Jonuzi      100
225 Egys               Kuka        40 275 Ramadan     Avdyli      100
226 Shefqet         Nuradini      100 276 Fatmir         Thaqi      100
227 Zaim               Ramiqi      100 277 Bardhec       Bibaj      100
228 Naser             Salihu        60 278 Reshat         Murati        50 Eu
229 Hasim           Hoti        50 279 Florim         Zeqa        50 Eu
230 Fidan             Mulaj        50 280 Xhelal           Vokshi        50
231 Mislim           Mulliqaj        50 281 Skender       Memishi      100
232 Sokol             Shabanaj      100 282 Salajdin       Emini        50
233 Zeqir             Hasanaj      100 283 Bislim           Hoxha        50
234 Driton           Alimusaj      100 284 Bajrush       Banulla      100
235 Nevruz           Zymaj        50 285 Fahri             Mahalla      100
236 Arbnor           Hajdaraj        50 286 Xhemali       Dina        10
237 Halil               Shabanaj      100 287 Xhemë         Ramaj      100
238 Petrit             Shabanaj      150 288 Mustafë       Imeri      100
239 Bashkim       Nitaj      100 289 Jashar        50
240 Pal                   Komani      100 290 Muhamet       Muriqi        50
241 Samail           Tahiraj      100 291 Miftar             Shala        50
242 Selami           Huruglica        50 292 Haxhi             Hajdari      100
243 Xun                 Çeta        20 293 Avdi               Dreshaj      100
244 Sali                 Osmanaj      100 294 Haki               Dreshaj        50
245 Riza               Haxhiu        50 295 Gjevdet         Dreshaj        50
246 Xhafer           Miroci        50 296 Sami               Hajdari      100
247 Mustaf           Dushaj      100 297 Xhafer           Tolaj      100
248 Musa             Tahiraj      100 298 Halil               Tolaj      100
249 Isa                 Halimi      100 299 Tahir             Salauka        50
250 Mehmetali  Shkodra      100 300 Nebi               Bajrami        20

 

 

Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E Nr. Emri dhe mbiemri Shuma Frs. E
301 Sahit             Hyseni      100 351 Rexhep             Shala      100
302 Feti               Emini        50 352 Gjevgjet           Dulla      100
303 Carlo           Llobello        20 353 Refki                 Kryeziu      100
304  Nino            Kataneze        20 354 Haki                   Latifi    100
305 Shaqir         Gjocaj        50 355 Skender           Berisha  100
306 Elez             Hulaj        40 356 Ramiz               Gashi    100
307 Sali               Tolaj      100 357 Ali                       Basha    100
308 Mustafë       Ramosaj     200 358 Ramadan         Gashi    100
309 Hysen         Hulaj      100 359 Nazmi               Ibrahimi      100
310 Qaush         Hulaj      100 360 Halit                   Latifi  100
311 Luan           Dabiqaj      100 361 Islam                   Sejdaj     100
312 Skender       Shehu    200 362 Afërdita             Musaj      100
313  Karanfil     Ahmeti      100 363 Agim                   Sefa      100
314 Vëllezërit     Junqaj      200 364
315 Bekë           Dreshaj      100 365
316 Ismet           Ramosaj      100 366
317 Shefqet       Salhaj      100 367
318 Xajë             Tolaj      100 368
319 Sherif         Tolaj         50 369
320 Fadil           Tolaj      100 370
321 Agim           Kryeziu    100 371
322 Gjafer         Morina      100 372
323 Rasim         Rexhaj      100 373
324 Islam           Avdimetaj        50 374
325 Shaban       Gjikokaj    100 375
326 Adrian         Gjikokaj  100 376
327 Qazim         Tolaj      100 377
328 LDK Nëndega Olten    1000 378
329 Ismet             Krasniqi    1000 379
330 Jusuf             Hasani      210 380
331 Shefqet         Shahini      100 381
332 Magjun         Shala    500 382
333 Genc               Ramaj    200 383
334 Muslim         Muçiçi        20 384
335 Ismail           Krasniqi      100 385
336 Xhabir           Smajli      200 386
337 Hysen           Shala       50 387
338 Bedrush       Kastrati        60 388
339 Hasan           Avdyli      600 389
340 Adem             Pllana      200 390
341 Marjan         Komani    100 391
342 Enver           Xhelili      600 392
343 Ejup               Kalludra      100 393
344 Milazim       Hasani      100 394
345 Muharrem     Kalludra      100 395
346 Gani               Orlishta      150 396
347 Zeqir             Gjuka    600 397
348 Avdullah     Avdullahi    700 398
349 Shaban         Zymeri      800 399
350 Rifat             Demaj      310 400

 

Comments

comments

-----