Tag Archives: Thanas L. Gjika

PRURJE TË REJA PËR HISTORINË TONË KOMBTARE

Portret biografi për atdhetarin Myrteza Bajraktari Nga Thanas L. GJIKA           Mbas shkërmoqjes së diktaturës, një varg poetësh e shkrimtarësh si Arshi Pipa, Uran Kostreci, prof. Sami Repishti, Lazër e Jozef Radi, Visar Zhiti, Anton

FORCAT PARTIZANE SI ATO BALLISTE BËNË KRIME NË POPULL

(Portret biografi për Gëzim e Linda Meçe) Nga Thanas L. Gjika             Me çiftin Gëzim dhe Lindita Meçe u njohëm gjatë mbrëmjes festive që u organizua për Ditën e Flamurit sivjet në “Best Western

SHQIPËRIMI I VEPRAVE HOMERIKE ILIADA dhe ODISEA prej ILIA V. BALLAURIT

Nga Thanas L. Gjika Pas botimit shqip të poemave të Homerit prej përkthyesve të talentuar Gjon Shllaku (“Iliada”) dhe Pashko Gjeçi (“Odiseja”), mendohej se nuk do të guxonte kush të përkthente dhe një herë këto

ME VATRANË NË TORONTO, KANADA

Nga Thanas L. Gjika (Shënime udhëtimi)             Në Toronto ON të Kanadasë, Shoqëria “Vatra” ka pasur që në kohët e hershme një degë, e cila ishte mbyllur gjatë viteve 1950. Në vitin 2010 atje

NJË DËSHMITAR I REVOLTËS SË SPAÇIT MIDIS NESH

Portret për ingjinierin marsheder Mina Kosta Kota Nga Thanas L. Gjika   Në gazetën Dielli online të 21 majit 2017 u përkujtua Revolta e të Burgosurve të Spaçit, revolta e parë e këtij lloji e

SHEKULLI ËSHTË PREMTUES, POLITIKA NË NGËRÇ

(Mendime për veprën “Pushteti i korruptuar – protagonistët dhe viktimat” të R. Qosjes) Nga Thanas L. Gjika          Akademiku Rexhep Qosja, ka një gjysëm shekulli që shkëlqen në botën shqiptare me veprën e tij shumëdimensionale

Per sharjet e Piro Milkanit

Nga Thanas L. Gjika   Piro Milkanin përpiqet të krijojë përshtypjen se ëahtë një nga regjisorët më të mirë të kinematografisë shqiptare, por nuk e ka arritur kurrë nivelin e dy regjisorëve që e ndihmuan

PËR FILMAT E KOHËS SË DIKTARURËS

Nga Thanas L. GJIKA Falenderoj z. Agron Tufa për hapjen e diskutimit mbi vlerat e antivlerat e filmave shqiptarë të krijuar gjatë diktaturës komuniste. Ai ka të drejtë kur shkruan se disa prej tyre duhen

PER IDENE E NDALIMIT TE FILMAVE TE KOHES SE DIKTATURES

Nga Thanas L. Gjika   Mendimi për të ndaluar shfaqjen e filmave të krijuar gjatë periudhës së diktaturës së komunizmit, më duket i nxituar. Eshtë e vërtetë se shfaqja e tyre ashtu si është bërë

THEMBRA E AKILIT E Prof. PËLLUMB XHUFIT

Nga Thanas L. Gjika          Profesor Pëllumb Xhufi është një historian i mirëformuar, autor i disa veprave dhe i shumë artikujve dinjitozë për historinë e Shqipërisë Mesjetare dhe të para Rilindjes. Ai është një nga