Tag Archives: Albert HABAZAJ

Përse shkruan bariu i maleve të Gumenicës Nuredin Veshaj?

Nga Albert HABAZAJ Edhe pse nuk përbën lajm… Para se të shprehemi se përse shkruan bariu i maleve të Gumenicës Nuredin Veshaj, dëshiroj të spjegoj shkurt, unë përse e bëj këtë shkrim për këtë njeri

QAZIM KOKOSHI FIRMËTAR I DEKLARATËS SË PAVARËSISË KOMBËTARE NË NJË STUDIM TË ENVER MEMISHAJ

Për aktivitetin e tij  në shërbim të atdheut Qazim Kokoshi u dënua tre herë me vdekje, nga Otomanët në vitin 1908, nga italianët në vitin 1920 dhe nga Ahmet Zogu në vitin 1932. Nga Msc.

Pali Shtëmbari, 60 vjet monopateve të prozës shqipe

Nga MSc. Albert HABAZAJ   Kush është njeriu Pali Shtëmbari që njoh unë? Kam vite e vite që i jam përkushtuar profilit letrar të shkrimtarëve vlonjatë dhe rolit të tyre në letërsinë shqipe të shekullit

Nertesi Asllani, një jetë midis këngëve

Asllani i ri, si Isa Boletini dy koburet, përdor këngën dhe poezinë Nga MSc. Albert HABAZAJ, studiues i Etnologjisë dhe Folkorit Në malin e lartë e hijerëndë të Këngës Labe ka shumë shqiponja polifonike, siç

BOTA E TËRBAÇIT NËPËRMJET POLIFONISË FEMËRORE

Më në fund të fillimit, me një repertor të zgjedhur ylberor Nga Albert HABAZAJ, drejtues artistik i Grupit “10 shqiponjat e Tërbaçit”, Vlorë   Më në fund të fillimit! Grupi i Vajzave të Tërbaçit shfaqet

Festivali i parë Rajonal të Poezisë dhe Prozës letrare gojore

“GURRA FEST”, Vlorë, 2017, traditë, arritje, probleme, sugjerime Nga Albert Habazaj   Bukuria e pranverës në qytetin bregdetar të Vlorës bëhet më tërheqëse, e kënaqëshme, zbukurohet më hijshëm dhe na shfaqet më fisnikërisht qytetare, kur

I BUKUR SI SY NERMINI

Këngë për Nermin Vlora Falaschin, humanisten dritërore, shkrimtaren fisnike (18. 04. 1921 -28. 11. 2004), emrin e së cilës mban Biblioteka Qendrore e Universitetit “Ismail Qemali”, Vlorë   Nga  ALBERT HABAZAJ     Sonte do të

PERLA JONË, MJALT I MJALIT

Nga Albert HABAZAJ Zonjushe e bukur, Perla Që jetën na mbush me mjalt, Si anije e bardhë me vela Po nis udhëtim të gjatë. Me mjalt po na e mbush jetën, Perlushe, moj drit’ në

DHJETË SHQIPONJAT E TËRBAÇIT

Nga Albert HABAZAJ* Vallja – kurorë dafine për dhjetë shqiponja mali, dhjetë tufa trëndeline, lum Tërbaçit, kush ia fali!    Janë vajzat e Tërbaçit, Si shtojzovalle të këngës, Kënga, kaluar ilaçit, Flori shpirti, mjalt i